Fairtrade gemeente

Duurzaamheid en gebruik Fairtrade producten als diaconale opdracht

De Protestantse Gemeente Leek-Oldebert (P.G.L.O.) heeft het predicaat ‘Fairtrade gemeente’ en wil die titel graag blijven houden. Niet om de titel maar om een eerlijk(er) handel en kansen op een goed leven voor iedereen mogelijk te maken.

Als kerk hebben we een voorbeeldfunctie. We laten zien wat verantwoord gedrag is en kiezen ook voor Fairtrade producten.

Fairtrade producten zijn niet alleen eerlijk, maar vooral ook erg lekker en mooi. Fairtrade zorgt dat boeren en producenten met hun inkomen eten, huisvesting, scholing, kleding en gezondheidszorg kunnen betalen. En zij kunnen investeren in hun toekomst.

Daarom investeert de P.G.L.O. in Fairtrade.

De doelen die we als kerk hebben met Fairtrade, zijn gericht op de eigen gemeente én de mensen er omheen. Dit past in onze visie, het zoeken naar ontmoetingen met God, met elkaar en met de wereld.

We gebruiken Fairtrade koffie en thee bij alle vergaderingen en bijeenkomsten in ‘De Hoeksteen’, en ook bij vergaderingen van taakgroepen en commissies, en andere bijeenkomsten in de eigen gebouwen (ook in de ‘Nienoordkapel’).

We streven er naar het gebruik van Fairtrade producten uit te breiden. Denk daarbij aan: Fairtrade koekjes, suiker, frisdranken, Fairtrade bloemen, maar ook aan bijvoorbeeld druk- en kopieerwerk op FSC-papier.

 

December 2020.