Zondag 19 maart 2023

Vandaag is het de vierde zondag in de 40-dagentijd. De liturgische kleur is paars maar met een beetje roze. De lezing is uit Joh. 9:1-41 en het thema van deze 4e zondag is: “Open je ogen”.

Jezus geneest de blinde man, tot ergernis van de Farizeeën. Je mag immers niet werken op de Sabbat, en genezen is werken. De omstanders geloven gewoon niet dat dit echt gebeurt. Maar Jezus zegt tegen hen: ‘Mensen die blind zijn, zullen gaan zien en van mensen die kunnen zien, zal blijken dat ze blind zijn’. Dus wie is hier nu eigenlijk blind? Ziet men wel wat er kan veranderen. Zien wij dat wel? Wat willen we zien en wat niet? Dit stuk uit het evangelie maakt duidelijk dat “zien” heel wat meer is dan “niet blind zijn”.

De schikking bestaat uit een oog, gemaakt van takken van de bolacacia. De takken onder het oog staan in de modder. Jezus gebruikte modder om de ogen te genezen. De iris van het oog is gemaakt van takken van de treurberk, met daarin verwerkt de kleur van deze zondag. De wimpers rond het oog in de vorm van  de hedera, staat voor de trouw van God, die ons heeft geleerd hoe we moeten kijken.